maanantai 27. elokuuta 2012

Tämä marjakasvi hurmasi kauniilla syysvärillään.


Chaenomeles
Japaninruusukvittenin oranssinpunaiset kukat avautuvat touko–kesäkuun vaihteessa. Syksyllä pensaan alaoksilla erottuvat keltaiset, omenankaltaiset hedelmät. Japaninruusukvitteni on hyvin terve eikä se kaipaa voimakasta leikkaustakaan. Vanhasta pensaasta voi poistaa vuosittain keväällä tai kukinnan jälkeen ränsistyneimpiä oksia. Pensaasta tulee vajaan metrin korkuinen. Versojen kärjet paleltuvat herkästi hangen yläpuolelta, mutta lumen suojassa olleet oksat kukkivat ja tuottavat satoa IV-vyöhykkeellä saakka.
Käyttö: Sitrushedelmälle maistuva ja tuoksuva, muhkurainen hedelmä kypsyy vasta syys–lokakuussa, ja se on kypsänäkin kova. Raa’an hedelmän voi jälkikypsyttää sisällä, jos pakkaset uhkaavat pilata hedelmät. Ne säilyvät huoneenlämmössä useita viikkoja. Hedelmät sisältävät runsaasti pektiiniä, hedelmähappoja ja C-vitamiinia (noin 220 mg/100 g), mutta vähän sokeria. Ne sopivat erinomaisesti mehun, hillon, soseen, viinin ja liköörin valmistukseen. Ennen käyttöä hedelmistä poistetaan haitallisia aineita sisältävät siemenet.
Lajikkeita: hedelmänviljelyä varten on jalostettu vähäokaisia lajikkeita, kuten ’Cido’, ’Sirius’ ja ’Venus’. Laukaassa Keski-Suomessa jalostettu ’Sirius’ tuottaa hedelmiä yksinäänkin, mutta sato suurenee ristipölytyksen ansiosta, kun sen rinnalle istutetaan ’Venus’. Näiden kotimaisten uutuuspensaiden hedelmät kypsyvät jo elokuun lopussa.
Kasvupaikka: aurinko; kasvualusta kuivahko–tuore, runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH noin 6).
Vyöhykkeet: I–III(IV).
.ruusukvitteni CidoYksi penkissä odottaa seuraa...sopii hyvin perennojen ja havujen seuraan. Istutusväli 80 cm joten kaksi lisää niin tämä penkki on valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti